Iedere dag muziek in de klas is belangrijk voor de ontwikkeling van het kinderbrein. Muziek is een superkracht!

Het effect van muziek op het brein van ieder kind:
1 Explosie van hersenactiviteit, zowel links als rechts, info wordt uitgewisseld, corpus collosum groeit, dit zorgt voor een groter probleemoplossend vermogen en meer creativiteit.

2 Vrijkomen dopamine en oxytocine voor gevoel van welbevinden en groot saamhorigheidsgevoel, veiligheid binnen de groep, verbinding, gelijkwaardigheid.

3 Kinderen die met grote regelmaat muziek krijgen aangeboden leren beter luisteren en decoderen: het uitsluiten van ruis, zoals hoestende kinderen in de klas, wat goed is voor de concentratie.

Het effect van muziek op de groep:
Sociale verbinding, gevoel van veiligheid binnen de groep, vrolijke sfeer, eenheid. Samen kunnen zij verder komen.

 

Onderwijs

Muziek voor het kinderbrein

Het kinderbrein in ontwikkeling heeft bijzonder veel baat bij het dagelijks inzetten van muziek binnen het onderwijs. En dat geldt al helemaal voor nieuwkomers, die in taalklassen Nederlands leren!  Maar hoe doe je dan in de dagelijkse praktijk als leerkracht?

 

Jeannette is expert als het gaat om het grote belang van muziek en de fantastische, neurowetenschappelijk bewezen kwaliteiten van muziek, ook als het gaat om sociale veiligheid en het aanleren van een nieuwe taal. Op korte momenten gedurende de hele dag muzikale vormen aanbieden, zeker ook gecombineerd met taal, rekenen of andere vakken, is dan bijzonder krachtig!

Jeannette staat zeer regelmatig met een interactieve bijdrage of workshop voor het onderwijs, óók als het gaat om teambuilding. Op 28 en 29 maart 2023 ervaarden 2.000 NT2-leerkrachten in de Reehorst tijdens de LOWAN-PO-studiedagen haar enthousiasmerende verhaal. Het werd een interactief feestje, waarbij diverse concrete werkvormen direct samen werden geoefend. Zo kon de volgende werkdag elke leerkracht direct zelf in de groep aan de slag.

Muziek zorgt voor een goede ontwikkeling van het kinderbrein.  Cognitief, sociaal en emotioneel.

Jij als leerkracht, vakleerkracht of pedagogisch medewerker kunt zelf muzikale momenten aanbieden aan de kinderen. Op een simpele manier, waar alle kinderen en jijzelf veel plezier aan beleven. Je hoeft geen muziekles te geven, alleen korte muzikale interventies die groot effect hebben op de ontwikkeling van hun brein en op het gevoel van sociale veiligheid. Bijvoorbeeld als dagopening, als overgang tussen twee lessen. Een voorbeeld hiervan is de warming up en 1 van 8 (zie filmpje). In het boek ‘Samen! De verbindende kracht van muziek’ staan meer dan 25 werkvormen. Ook is muziek als vakintegratie mogelijk. Jeannette komt graag langs voor een training bij jou op school of kinderopvang locatie.

 

koptelefoon in de klas
warming up kleuters

Iedere dag muzikale momenten.

Iedere dag 3 à 4 korte muzikale momenten door de leerkracht  of pedagogisch medewerker brengt verbetering in de sfeer van de groep, maar ook in prestaties. En echt iedere juf en meester kan dit, zelfs diegene die denkt niet muzikaal te zijn.

 

Waarom en hoe, dat legt Jeannette graag uit in een interactieve bijeenkomst met jouw team of tijdens studiedagen met 50 tot 1500 leerkrachten bij elkaar.

Mooie lezing/training voor leerkrachten.

 

Om zelf te ervaren wat muziek doet met jou en het team. Ook voor jou en je collega’s mogelijk. Meer weten? 

onderwijs