Synergie: aandacht, broederschap, gezamenlijkheid

Ruim 700 mensen in een theater doen het onmogelijke: binnen luttele minuten maken zij samen muziek. Een zaal vol eenlingen blijkt een hecht orkest te zijn, mensen die elkaar inspireren, aandacht geven, elkaar vinden, samenwerken, plezier maken en lachen. Het resultaat is verbluffend; getuige het filmpje hieronder.

De vrolijke energie, het plezier, grappen en plagerijen…allemaal onderdelen van spel. Spel is wat vriendschappen initieert, spel zorgt voor ontspanning. Het is gewoon fijn. Voor je hersenen een noodzaak. Voor je sociale omgang ook.

In bedrijven is dit veel te weinig bekend. Spelen levert een groter empatisch vermogen op, en een beter werkend probleem oplossend vermogen. Dit kan op de werkvloer het verschil maken, zowel in de omgang met je collega’s als de specifieke werk gerelateerde uitdagingen waar het bedrijf voor kan komen te staan. Door samenwerking is het resultaat groter dan ieders bijdrage apart.

Wat gebeurt er in het brein?

Je kunt alleen muziek maken door in het ‘nu’ te zijn. Je brein parkeert je gedachten. Er ontstaan door actief muziek maken zoveel verbindingen in je hersenen, dat als je er een MRI van maakt, het lijkt alsof er een feest gevierd wordt. Zowel de linker- als de rechterhersenhelft wordt geactiveerd (cognitief en creatief) en bovendien komen er hormonen vrij. Dopamine, ofwel het gelukshormoon, als oxytocine (knuffelhormoon) en dat zorgt voor openheid, zorg voor elkaar, grotere onbaatzuchtigheid.

Het resultaat: Hernieuwde energie, zorg voor elkaar. Verbinding en samenwerking. Synergie: het samengaan van delen levert meer op dan de som ervan. Het voelt alsof iedere speler aanhaakt aan een gezamenlijke energie.

Bedenk je dat iedereen gelijkwaardig is. Ieders bijdrage is waardevol. Er zijn geen rangen, er is slechts een gezamenlijke energie, waarin iedereen zich prettig voelt. Het blijft bijzonder.

TEDx Venlo

Op 6 November 2018 mocht ik tijdens TEDx Venlo een intermezzo verzorgen. Soms krijg je een mooie kans als deze, en wat heb ik genoten. Mensen openden hun hart, speelden muziek alsof het heel gewoon was. Er werd uitbundig gelachen en ook serieus gespeeld. Ik was in mijn element en zal het niet vergeten. De sfeer was fantastisch. Een goed geoliede machine, binnen enkele minuten op volle sterkte.. En het liefst doe ik dit elke week. Want het is mijn missie en mijn passie. Geniet nog van het mooie stuk dat we speelden.

Informatie voor mogelijkheden in jouw bedrijf bespreek ik graag met je. Jeannette.